Gyakran Ismételt Kérdések – VIMM 15.

Tisztelt Kollégák!

Nagyon köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttetek. Mottóként, de az előadások témájához és az alkalomhoz is remekül illeszkedik a  következő mondat:

„[a] kultúra ma háromdimenziós, legalább annyira taktilis, mint vizuális vagy textuális, körülvesz minket és belakjuk, benne élünk, nem pedig egy olyan reprezentáció, amellyel valamely különálló tartományban találkozunk” (Scott Lash, Critique of Information (London: Sage,2002), 149 ; In: Disegno I./01 a designkultúra folyóirata_megközelítések, Guy Julier: A vizuális kultúrától a designkultúráig, Szőke Julianna fordítása)

Az elhangzott előadások és prezentációk anyagát közreadjuk:

 • Kárpáti Andrea (D. Sc., egyetemi tanár, ELTE TTK, Természettudományi Kommunikáció és UNESCO Multimédiapedagógia Központ) prezentációja itt
 • Szentandrási Dóra (Magyar Építész Kamara) előadása itt
 • Garamvölgyi Béla (festőművész, mesterpedagógus, vezető tanár) prezentációja itt
 • Póczos Valéria (iparművész, vezető tanár) prezentációja itt, a témát kiegészítő, gondolatébresztő filmek pedig itt és itt láthatók. (Előbbi papírplasztikával foglalkozik, míg utóbbi a Bauhaus előadáshoz kapcsolódó Oskar Schemmler-féle balett)
 • Mészáros Zsuzska (építészművész, vezető tanár) prezentációja itt
 • Magyar József (festőművész, szaktanácsadó) prezentációja itt, a 2017-es  Verseny (III. kategória) dokumentációja pedig itt látható
 • Hemrik László ( osztályvezető, Ludwig Múzeum) prezentációja itt

érhetők el.

Az előadások után sok kérdést kaptunk – és legjobb tudásunk szerint válaszoltunk is mindegyikre.

Csokorba szedtük ezeket:

 • Mit jelent az, hogy a megadott kép „stílusában”?

– a megadott kép keletkezésekor érvényes korstílust (vagy -izmust), a képpel korban és stílusban rokon képző- és iparművészeti, építészeti alkotásokat érdemes feldolgozni, gyűjteni a térbeli alkotás elkészítése előtt.

 • A három különböző anyagminőséget hogyan számoljam?

– az egymástól összetételükben, tulajdonságaikban nagyon különböző anyagokat kell megszámolni (pl: papír, agyag, drót)

– hasonló textúrájú, vastagságú papírok egy anyagnak számítanak

– a kötőanyagok (pl. ragasztók) nem számítanak külön anyagnak

– minden anyagot szabad megfesteni, a festék nem számít külön anyagnak – de törekedni célszerű az alkalmazott festékek harmonizációjára

 • A 220x220x220 mm-es dobozba kell beleépíteni az alkotást?

– az alkotás bármilyen formájú lehet, a lényeg, hogy beleférjen kész állapotában a megadott dobozméretbe. Ez az alkotások tárolása miatt fontos.

 • Hogyan küldjük be a nevezési munkát?

– a nevezéshez a térbeli alkotás legjellemzőbb nézetéből kérünk jó minőségű fotót, a döntőbe jutott versenyzőknek a döntőre el kell hozniuk a nevezett alkotást. A felvétel készítésekor az alkotás tulajdonságait kiemelő mesterséges megvilágítás alkalmazható.

A csatolt kép a következő technikai paramétereknek feleljen meg:

– rövidebb oldala 1500 pixel legyen, 72 dpi felbontással

– fájlformátuma JPG, HQ minőség (minimális tömörítés)

 • Az állatfigurák mennyire fontosak az alsó tagozatos munkáknál?

– az állatfigurára csak léptékesítő figuraként van szükség, amelyből tudni lehet, hogy mekkora házat képzelt el az alkotó. A figura másodlagos elem, a ház a fontos.

 • Milyen feladat várható a döntőben, hogyan készítsem fel a versenyzőimet?

– a döntőben kreatív, környezetkultúra tárgykörébe tartozó feladat várható, a versenyzőket a nevezési munkával való foglalatoskodás megfelelő módon felkészíti a döntő fordulóra.