VIMM 15. – Meghívó

Kedves VIMM Tagok,
Tisztelt Kollégák!

A novemberi VIMM fő témája az idén is a Fővárosi Komplex Rajzverseny.

Helyszín:         Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (1082. Budapest Horváth Mihály tér 8. III. emelet, Nagyterem)

Időpont:         2017. november 18. szombat, 9:30 – 13:00

Kérjük, regisztráljon az alábbi linken, ide kattintva.
Szövegesen: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGxNo4kIgH0njmxYoHBamWFTWSG9heMGCnFqrnCYJacVgxAQ/viewform?ts=59e0a9e2

Információk a programról: 

9:30-10:00      Regisztráció és tanúsítványigénylés

10:00               Pásztor Attila, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője üdvözli a részvevőket

10:10               Lánczky Edit, a Budapesti POK főosztályvezetőjének köszöntője

10:15               Csörge Anna Mária, az Oktatási Hivatal Humánpolitikai Főosztály fő­osz­tályvezetőjének köszöntője

10:20               dr. Kárpáti Andrea, a MTA-ELTE Vizuális Kultúra Szakmódszertani Kutatócsoport vezetője bemutatja a Moholy-Nagy Vizuális Modulok című kutatás első eredményeit

10:30-12:40    Fővárosi Rajzverseny, 2018.

A Fővárosi Rajzverseny olyan a közoktatást és az alapfokú művészeti oktatást is összevető, kapcsolatba hozó rendszeres szaktárgyi tanulmányi verseny, mely az önképzés, a tudásmegosztás segítése mellett a módszertani kultúrát fejlesztő szaktárgyi programot is jelent. Fontos hálózatépítési és kapcsolattartási lehetőség. A versenyen iskolai, tankerületi fordulóira és fővárosi döntőre való felkészítés a felkészítő tanároknak és a felkészülő versenyzőknek komoly szakmai programot és a fejlesztési célokat tudatosító munkát jelent. A versenyprogram igazodási pontot, programot adhat a szakmai munkaközösségek számára, hiszen az évenként feldolgozásra felajánlott újabb és újabb témák jellegüknél fogva feltárják és összesítik az egy-egy területen elért kompetenciákat.

E tanévben útjára indítunk a designkultúra fogalomkörébe tartozó tematikát- és feladatsort, melynek hátterében az a kézenfekvő szándék húzódik meg, hogy több irányban fejlesszük tehet­séges tanulóink képességeit. A felkínált témák és feladatok alkalmasak a prob­lé­ma­ér­zékeny, azokra reflektálni, cselekedni képes, kezdeményező alkotói attitűd kialakítására, a de­sig­ner szerepmodelljének (és gondolkodási struktúrájának) megtapasztalására, átélésére.

A feladatok során a diákok ismert és kevésbé ismert képzőművészeti alkotások által inspirálódva térbeli alkotásokat hoznak létre. Ez biztosítja a verseny évről évre megújuló koncepciójának finom átmenetét a kétdimenziós és a háromdimenziós tematika között. A diákok rendelkezésére bocsátott művek stilisztikai, konceptuális és kompozíciós sorvezetőként szolgálnak, áttéve a hangsúlyt a térbeli megnyilvánulásra.

10:30: A verseny témaválasztásának indoklása, bemutatása (I. MPK/EWAE konferencia, MTA Moholy-Nagy Modulok, innováció)

10:50: Stílus-hangzat (művészettörténeti kitekintés: néhány jellemző példával szemléltetve az építészet [térformálás], képzőművészet [e témakörben: festészet], és iparművészet [design] kulturális hálózatképző lehetőségeit és viszonyrendszereit, egymásra következtethetőségeit)

11:10: A témakiírás értelmezésének és feldolgozásának lehetséges módszerei a gyakorlatban. Analógiák a feladat feldolgozásához. (pl. történelmi beágyazottság, funkcióelemzések-sémák, problémafelvetések-válaszok, tér-rajz, látványterv, prezentáció, stb.)

12:10 Kávészünet

12:20: Verseny a Ludwig Múzeumban – a 3. kategória versenyének bemutatása

12:40-13:00 Kérdések és válaszok

A jelenlévőknek igény szerint most is fogunk tanúsítványokat kiállítani, alkalmanként 5 kredit értékkel.

Fontos: szeretnénk, ha minden kedves megjelent, függetlenül attól, hogy kér-e tanúsítványt, aláírná a jelenléti ívet. Ez egy hivatalos dokumentum, amivel igazolnunk kell, hogy a továbbképzésnek számító rendezvény lezajlott. Az önkéntes előadók és szervezők számára is fontos tudni, hányan is gyűltünk össze-egy-egy alkalommal.

Várunk minden kedves régi és új VIMM Tagot!

Üdvözlettel a szervezők:

Kárpáti Andrea, Zombori Béla, Gaul Emil és Gaul-Ács Ágnes
Garamvölgyi Béla, Mészáros Zsuzska, Póczos Valéria